Τρόπος Παρασκευής και οι ποικιλίες της Σοκολάτας

    Ο ΤΡΌΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

📚Το Κακαόδεντρο ευδοκιμεί σε θερμό και υγρό κλίμα γι' αυτό και καλλιεργείτε κυρίως στης χώρες της Αφρικής και του Ισημερινού .
Τα κακαόδεντρα χρειάζονται προστασία από τον ήλιο και τον άνεμο, μπορεί από της θύελλες να καταστραφούν η καλλιέργειες αυτό θα αφήνει για χρόνια τα κακαόδεντρα χωρίς καρπούς, Για αυτόν το λόγο ανακατεύονται τα κακαόδεντρα με φυτείες μπανάνας και κοκοφοίνικες ώστε να προστατεύονται.
Αυτό βοηθάει και στην οριοθέτηση του ύψους τους στα 6 με 8 μέτρα.

📚Από τη στιγμή που θα φυτευτεί το δέντρο χρειάζεται 4 χρόνια για να καρποφορήσει .
Οι καρποί φτάνουν σε μήκος 30 εκ. και πλάτος 12 εκ.
Ένα δέντρο μπορεί να δόση 45 με 55 καρπούς περίπου ο καθένας περιέχει 30 με 60 βάλανος (σπόρους του κακάο).

📚Τα κακαόδεντρα είναι πολύ ευπαθή δέντρα γι' αυτό η συλλογή τους είναι ιδιαίτερα επίπονη και απαιτεί μεγάλη προσοχή και γι' αυτό γίνεται 2 φορές τον χρόνο.
Αν τραυματιστεί το δέντρο κατά την συλλογή των καρπών κινδυνεύει να καταστραφεί εξαιτίας των ασθενειών που επικρατούν στα ζεστά και υγρά κλίματα.

📚 και έρθουν σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί ζύμωση που ολοκληρώνετε σε λίγες ημέρες μετά ο πολτός εξατμίζεται και αφήνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στους κακαοβαλάνους.

📚Οι κακαοβαλάνοι περιέχουν πολύ υγρασία που φτάνει πολλές φορές σε ποσοστά 45% ως και 60% πρέπει αυτοί να αποξηραθούν για να πέσει το ποσοστό στο 10%.
Αφαιρούνε την περιττή υγρασία σε ειδικά διαμορφωμένες εκτάσεις για να αφαιρεθούν με φυσικό τρόπο από τον ήλιο όμως κινδυνεύει από το ασταθές τροπικό κλίμα και της βροχοπτώσεις .
Σε αυτήν την περίπτωση αφαιρείτε η υγρασία σε ειδικούς φούρνους όμως υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν οσμές από τον φούρνο και να αλλοιωθεί η γεύση και η ποιότητα τους. Όταν τελείωση αυτή η διαδικασία είναι  έτοιμοι οι κακαοβάλανοι.
Στην συνεχεία καθαρίζονται από ξένα σώματα, ελέγχονται και αποθηκευοντε ανά ποικιλία και ποιότητα .
Στην συνέχεια καβουρδίζετε για να αναπτυχθεί το άρωμά και το χρώμα του κακάο.
Μετά από το καβούρδισμα αφαιρούν τα φλούδια τον κακαοβαλάνων και οι καθαροί καρποί κόβονται σε μηχανήματα σε πολύ μικρά κομμάτια.
Ύστερα χρησιμοποιώντας σε μικρά κομμάτια τις ποικιλίες τον κακαοβαλάνω δημιουργούνε τα χαρμάνια.
Τα χαρμάνια που δημιουργούνται από της επιλεγμένες ποικιλίες μετατρέπονται σε μια σκόνη που ονομάζεται κακαοπολτός .
Ο κακαοπολτός μεταφέρεται σε ειδικά καζάνια που προστίθεται η ζάχαρη το βούτυρο κακάο η βανίλια η λεκιθίνη σόγιας (τα υλικά αλλάζουν σύμφωνα με την συνταγή ).
Ακολουθεί το ζύμωμα της σοκολάτας στους αναμικτήρες και στην συνέχεια μεταφέρετέ σε ειδικά μηχανήματα που το μετατρέπουν σε σκόνη .
Η επεξεργασία αυτή ονομάζεται ραφινάρισμα και βοηθάει την σοκολάτα να έχει λεπτή και βελούδινη υφή.
Στην συνέχεια η σκόνη μεταφέρεται σε θερμαινόμενους αναδευτήρες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από κάποιες ώρες ως και 1-2 ημέρες.

📚Στο τελευταίο στάδιο θερμαίνουνε τη σοκολάτα στους 50∘ C  για να διασπαστεί πλήρως η κρυσταλλική δομή του βουτύρου κακάου .
Στην συνέχεια πέφτει η θερμοκρασία στους 30∘ C για να επανασυσταθούν οι κρύσταλλοι .
Τώρα η σοκολάτα είναι επιτέλους έτοιμη να μπει σε καλούπια για να πάρει την μορφή που όλη αγάπα με .

       ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

📚Το κακάο καλλιεργείται σε μικρές οικογενειακές φάρμες στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα, τη Νιγηρία και το Καμερούν. Άλλες χώρες παραγωγής είναι η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, τα νησιά της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, η Μαλαισία η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα αυτές η χώρες είναι γνωστές     

και ως η ζώνη του κακάο.
Η χώρα που παράγει και εξάγει της μεγαλύτερες ποσότητες κακάο είναι Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ την ίδια στιγμή στην κορυφή των χωρών εισαγωγής και άλεσης κακάο στον κόσμο βρίσκεται η Ολλανδία.
Τα κακαόδεντρα διαφέρουν μεταξύ τους, ακριβώς όπως και οι χώρες που  φιλοξενούν της φυτείες κακάο, κάθε ποικιλία έχει τα δικά της ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, όπου επηρεάζουν το κάθε χαρμάνη.


       

            ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 

📚Η CRIOLLO :

Ο καρπός Criollo πάραγε τε στης Βενεζουέλα στην Νότια Αμερική αλλά και στο Εκουαδόρ τον Ινδικό Ωκεανό την Ινδονησία αλλά καλύπτουν το λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, είναι η πιο σπάνια και ακριβή ποικιλία στον κόσμο, σε σχέση με της άλλες ποικιλίες είναι πολύ πιο ευπαθής αλλά και εξαιρετική σε άρωμα, γεύση και υφή γι' αυτό και αποκαλείται και ως ο Πρίγκιπας του κακάο.

📚Η FORASTERO :
Είναι πιο συνηθισμένη και διαδεδομένη ποικιλία, ανθεκτικότερη και πιο εύκολη στην καλλιέργεια χρησιμοποιείτε σε όλα σχεδόν τα χαρμάνια σοκολάτας που υπάρχουν.
Καλλιεργείτε στην Αφρική και την Βραζιλία, Καλύπτει το 80% της παραγωγής παγκόσμιος.

📚Η TRINITARIO :
Μια τρίτη ποικιλία που προκύπτει από την ανάμιξη των δύο προηγούμενων είναι η Trinitario και πήρε το όνομα της από το νησί Trinided.
Συνδυάζει την εξαιρετική γεύση της Criollo και την δυναμικότητα της Forastero είναι ακριβή ποικιλία αλλά όχι σαν την Criollo. Καλλιεργείτε στην Αφρική και την Βραζιλία, καλύπτει το 10-15%  της παραγωγής παγκόσμιος.

 

                                                                             🍫🍫🍫🍫..........
      


 
                                                                    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις