Η Ιστορία της Σοκολάτας


Η φυλή των Μάγια ίσως είναι η πρώτη φυλή που
καλλιέργησε άθελά τους και ανακάλυψαν την αξία του κακαόδεντρου.

Εικάζεται ότι η προέλευση του είναι από την κοιλάδα του Αμαζόνιου ή του Ορινόκο.

Κάποια στιγμή περίπου το 4200 π.χ η φυλή τον Μάγια υποτάχθηκε στους Αζτέκους .

Το 600 μ.χ οι Μάγια μεταναστεύουν στις βόρειες περιοχές της Νότιας Αμερικής , ιδρύοντας τις πρώτες γνωστές και μεγάλες φυτείες κακαόδεντρου στο
Γιουκατάν ( Μεξικό ).

Οι Αζτέκοι εκστασιασμένοι από τις ιδιότητες των καρπών του κακαόδεντρου απέδωσαν την ύπαρξή του σε θέλημα και δώρο των θεών.
Συγκεκριμένα ο θρύλος ελέγε  ότι οι σπόροι του κακάο είχαν  έρθει από τον παράδεισο και ότι η βρώση του καρπού του κακαόδεντρου προσέδιδε δύναμη και σοφία.
 Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι ο θεός Κουετσακοάτλ
ταξίδεψε στην γη πάνω στην ακτίνα φωτός του αυγερινού φέρνοντας μαζί του το κακαόδεντρο να το προσφέρει στους Ανθρώπους .
Έμαθαν από τον Κουετσακοάτλ (μάλλον τυχαία) πως όταν οι καρποί του κακάο ξεραθούν στον ηλίο η καβουρδίστουν και μετά τριφτούν μεταξύ τους σπάζουν και από μέσα βγαίνουν οι κόκκοι του κακάο.
Στη συνέχεια τους έπαιρναν τους συνέθλιβαν και προέκυπτε έτσι η σκόνη του κακάο που με την προσθήκη διαφόρων αρωματικών και νερού  ήτανε ένα πικρό ρόφημα που το αποκαλούσαν (ξοκοάτλ) ή (τσοκολάτλ) ή πικρό νερό.
Το Σίγουρο είναι πάντως ότι το θεωρούσαν ένα πολύτιμό εμπορεύσιμο αγαθό, που το χρησιμοποιούσαν σαν μέσο συναλλαγής μέσα στα πλαίσια του ανταλλακτικού εμπορίου που ίσχυε  τότε .
Η Αγγλική λέξη (chocolate) πιστεύεται ότι προέρχεται από την λέξη των Μάγια (xocoatl) ή από την αντίστοιχη των Αζτέκων (cacahuatl). Η ινδιάνικη λέξη για την σοκολάτα προέρχεται από τις λέξεις (choco) - αφρός και (atl) - νερό.
Η Σοκολάτα καταναλωνόταν μόνο σε υγρή μορφή σαν μέρος της γαμήλιας τελετής στο δωδέκατο αιώνα προσέφεραν στους νεόνυμφους μια κουπα με αφρώδες κακάο.
 Ο Σουηδός φυσιοδίφης Carolus Linnaeus (1707 -1778) μη ικανοποιημένος από την λέξη (κακάο) το μετονόμασε σε (θεοβρώμα) από το Ελληνικό (τροφή των θεών) ωστόσο η επιστημονική ονομασία δεν επικράτησε στην καθομιλουμένη.
          
Το 1500 μ.χ (περίπου) ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που συνάντησε τους καρπούς του κακάο και τους γεύτηκε σαν ρόφημα .
Με την κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι καρποί του κακάο μοιραία έπεσαν στα χέρια τους . Όπως εξάλλου και ολόκληρος ο πολιτισμός τα ήθη και τα έθιμα του λάου των Αζτέκων ,
Λέγεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε φέρει μαζί του στο τέταρτο ταξίδι του στον Νέο Κόσμο, σπόρους κακάο στον βασιλιά Φερδινάνδο αλλά δεν τους δόθηκε ιδιαίτερη σημασία εξ αιτίας των άλλων θησαυρών που είχε ανακαλύψη, ομός αργά αλλά σταθερά αποκτούν άλλη υπόσταση.
Με συνεχείς δοκιμές και παραλλαγές προέκυψε ένα ρόφημα εύγεστο και με εκπληκτικό άρωμα .  Σ΄ αυτό βοήθησε κι η τελειοποίηση της τεχνικής του ψησίματος και του ζυμώματος των κακάοβαλάνων από τος Ισπανούς .
Το 1528 ο Κορτέζ έφερε μαζί του από το Μεξικό σοκολάτα στην βασιλική αυλή του βασιλιά Κάρολου του 5ου . Μονάχοι απομονωμένοι στα Ισπανικά μοναστήρια επεξεργάζονταν τους σπόρους του κακάο και κράτησαν την σοκολάτα μυστική σχεδόν για ένα αιώνα. Αποτέλεσε μια επικερδή βιομηχανία για την Ισπανία, που φύτεψε κακαόδεντρα στις υπερπόντιες αποικίες της. Χρειάστηκε έναν Ιταλό ταξιδιώτη τον Αντόνι Καρλεττι να ανακαλύψει τον θησαύρο της σοκολάτας γύρω στα 1606 και να την μεταφέρει σε άλλα μέρη της Ευρώπης , Με την παρακμή της Ισπανίας σαν δύναμη το μυστικό της σοκολάτας διέρρευσε και το μονοπώλιο του Ισπανικού στέμματος στο εμπόριο της σοκολάτας έφτασε στο τέλος .
Σε λίγα χρόνια η γνώση του κακάο διαδόθηκε στην Γαλλία , Ιταλία , Γερμανία και Αγγλία.
Όταν η Ισπανίδα πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα αρραβωνιάστηκε τον Λουδοβίκο XIV τις Γαλλίας το 1615 χάρισε στον αρραβωνιαστικό της σαν δώρο αρραβώνα σοκολάτα , Ο γάμος τους συμβόλισε τον γάμο της σοκολάτας στην Γάλλο - Ισπανική κουλτούρα .
Το πρώτο σοκολατοποιίο πιστεύτε ότι άνοιξε στο Λονδίνο το 1657 από έναν Γάλλο, κοστίζοντας 10 με 15 σελίνια η λίβρα, η σοκολάτα θεωρείτε το ποτό της ανώτερης κλάσης.
Η Σοκολάτα επίσης φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και σαν φαρμακευτικό ελιξίριο από τους γιατρούς της εποχής .
Η Σοκολάτα ταξίδεψε στις κάτω χωρές με τον Δούκα της Αλβας.
Στα 1730 η τιμή της είχε πέσει στα $3 λίβρα , κάνοντας την προσιτή οικονομικά και από άλλους εκτός από τους πολύ πλούσιους . Η εφεύρεση της πρέσας του κακάο το 1828 βοήθησε ακόμα στην πτώση των τιμών και στην βελτίωση της ποιότητας της σοκολάτας , με την εξαγωγή από τον καρπό κάποιας ποσότητας βουτύρου που προσέδιδε στο ρόφημα μια απαλότερη υφή .
Με την βιομηχανική επανάσταση, ήρθε και η μαζική παραγωγή της σοκολάτας εξαπλώνοντας έτσι την φήμη της στο ευρύ κοινό.
Η Σοκολάτα πρωτοπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1765 όταν ο John Hanan έφερε σπόρους κακάο από τις Δηκτικές Ινδίες στο Ντόρτσεστερ της Μασαχουσέτης για να τους επεξεργαστεί .
Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας στην χώρα ιδρύθηκε εκεί παρόλα αυτά η σοκολάτα δεν είχε τύχει της αποδοχής των Αμερικανών εποίκων μέχρι που ψαράδες από το Γκλόουτσεστερ της Μασαχουσέτης άρχισαν να αποδέχονται τους σπόρους του κακάο σαν μέθοδος πληρωμής για φορτία στην τροπική Αμερική.
Γύρω στα 1847 ο Fry και υιός πωλούσαν την Chocolat  Delicieux a Manger ,η οποία πιστεύετε ότι είναι η πρώτη μπάρα σοκολάτας που παρασκευάστηκε .
Ο Daniel Peter από την Vevey της Ελβετίας πειραματίστηκε για 8 χρόνια πριν επινοήσει τον τρόπο παρασκευής της σοκολάτας γάλακτος στα 1876.
Προώθησε την ιδέα του σε μια Ελβετική φίρμα που σήμερα είναι η παγκόσμια παραγωγός δύναμη της σοκολάτας ( η Νεστλέ ).
Το 1879 ο Rodolpho Lindt  από την Βέρνη της Ελβετίας , παρασκεύασε σοκολάτα που έλιωνε στο στόμα . Εφεύρε την μέθοδο του (κοχυλιού)   μια  μέθοδο επεξεργασίας όπου θρεμμένης και κύλισης της σοκολάτας, Μετά από 72 ώρες τέτοιας επεξεργασίας η σοκολάτα περιείχε  περισσότερο βούτυρο, οπότε το πρώτο (φοντάν) δημιουργήθηκε, οι αδερφοί Codbury παρουσίασαν την σοκολάτα τους το 1849 σε έκθεση στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας .
Το 1913 ο Ελβετός καραμελοποιός Jules Sechaud από το Μοντρέ επινόησε της γεμιστές σοκολάτες.  Την 1 Οκτωβρίου 1925, στην Νέα Υόρκη άρχισε να λειτουργεί  το χρηματιστήριο του κακάο, Οι Η.Π.Α προηγούνται στην εισαγωγή και παραγωγή προϊόντων κακάο , ενώ η Ελβετία εξακολουθεί να προηγείται στην κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας.
Το 1980 μια Ιστορία βιομηχανικής κατασκοπείας εμφανίζεται στον διεθνή τύπο, όταν ένας μαθητευόμενος στην εταιρεία Suchard - Tobler προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πουλήσει συνταγές σοκολάτας στην Ρωσία, την Κίνα, την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.
Στην δεκαετία του 1990 η σοκολάτα έχει καταξιωθεί σαν ένα δημοφιλές προϊόν και σαν μια επιτυχημένη μεγάλη επιχείρηση. Η ετήσια κατανάλωση σοκολάτας είναι περίπου στους 600.000 τόνους και η κατά κεφαλή κατανάλωση είναι ανοδική.

    Η Ιστορία της Σοκολάτας στην Ελλάδα

Η είσοδος της σοκολάτας στην Ελλάδα οφείλεται στην Οικογένεια Παυλίδη και συγκεκριμένα στον Σπυρίδωνα Παυλίδη, Με το γλυκυσματοποιείο του, που βρισκόταν στην συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης και το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά το 1841 και προσέφερε ένα καινούργιο προϊόν στην  Ελληνική αγορά το οποίο αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους.
Ο Παυλίδης αρχικά παρήγαγε παραδοσιακά γλυκά. Η παρασκευή της πρώτης σοκολάτας τοποθετείτε το 1852 όλη η διαδικασία άλεσης έγινε με την βοήθεια ενός μύλου για καφέ που το είχε  εισάγη ένας πολωνός τεχνίτης που εργαζόταν για τον Παυλίδη.
Τα επόμενα χρονιά ο Σπυρίδων Παυλίδης έκανε διάφορα ταξίδια, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκθέσεις όπου και βραβεύτηκε για την σοκολάτα του.
Μετά τον Παυλίδη ακολούθησαν και άλλες σοκολατοβιομηχανίες  στην Ελλάδα χρονολογικά αυτές είναι οι Ζαβορίτου, Λόγγου και Μουλά, Γαβριήλογλου, ακολουθήσαν οι Ίρις , την ΑΒΕΖΑΠ , την ΑΣΤΗΡ την Άλφα την ΙΟΝ και  Ατσαρου  και Φλόκα,
Άλλες εταιρείες που παρήγαγαν προϊόντα με συστατικά τους την σοκολάτα ήταν : η Ρούσσος, η ΕΒΓΑ, η Παπαδοπούλου, η ΜΕΛΟ, η Mabel, η ΠΙΛΑΡΙΣ, η ΣΕΡΑΛ και ο Λουμίγης, και κάπου το 1912 έκανε την εφάνηση της και η Nestle ασχολήθηκε αποκλειστικά με της εισαγωγές .
Την δεκαετία του "20 ο Παυλίδης προχώρα σε μια νέα καινοτομία παράγοντας την πρώτη σοκολάτα αμυγδάλου στην Ελλάδα ενώ το 1930 ενώ ακολουθούν η εταιρεία Ίρις και λίγο αργότερα η ΕΒΓΑ και η ΙΟΝ .
Αρχικά η σοκολάτα και το κακάο θεωρούνταν είδη πολυτελείας εξαιτίας του υψηλού κόστους.
Στην πορεία όμως η μαζική παραγωγή τους έκανε τα προϊόντα αυτά περισσότερο προσιτά στο ευρύ κοινό .
                                
  Η Σοκολάτα βοήθησε και στον πόλεμο  καθώς υπάρχουν αναφορές ότι δινόταν σε διάφορα συσσίτια σοκολάτες , τα περισσότερα στοιχεία αφορούν τα παιδία και μαθητικά συσσίτια καθώς και εράνους η φιλανθρωπικές κινήσεις .
Βρίσκουμε διάφορες αναφορές για την κατανάλωση σοκολάτας σε περίοδούς πολέμου και στο στρατό γενικότερα.

Οι κ.κ. Κωτσιόπουλος και Καρκαζής (από την ΙΟΝ)  αποδείχτηκαν ιδιοφυΐες του μάρκετινγκ. Ήδη από της δεκαετίες του '60 και του '70 χρησιμοποίησαν την δύναμη της διαφήμισης όπως ελάχιστοι Έλληνες επιχειρηματίες το καταφέραν ποτέ.
Αρχικά έντυπες και στην συνέχεια στην τηλεόραση , και βέβαια οι διοικητικές τους ικανότητες που έκαναν την διαφορά,
Κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να την κάνουν μια από της μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη.
Έστησαν ένα εξαιρετικό δίκτυο διανομής με κέντρα στην Αθήνα, το Βόλο και την Θεσσαλονίκη, άνοιξαν νέο εργοστάσιο στην Άρτα και ξεκινήσαν και της εξαγωγές .
Όλα αυτά ήταν φυσικό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων πολυεθνικών, αλλά  ο κ. Γιάννης  Κωτσιόπουλος πείσμωσε και δεν ήθελε να πουλήση τους κόπους μιας ζωής δεν υπαρχή κανένα τίμημα για να τους εξαγοράσει έλεγε .

Ο Παυλίδης το 1860  προσλαμβάνει σαν υπάλληλο του τον Δημήτριο όπου αργότερα τον παντρεύει με την ανιψιά του.
Ο Δημήτριος Παυλίδης φέρνει την πρώτη ατμομηχανή στην Αθήνα για της ανάγκες του εργοστασίου και μια παγωτομηχανή από την Γαλλία , πράγμα που θεωρήθηκε ιστορικό γεγονός στην Αθήνα.
Όταν ο Σπύρος Παυλίδης πεθαίνει ο Δημήτρης αγοράζει ένα μεγάλο κτήμα 10 στρεμμάτων στην οδό Πειραιώς και μεταφέρει εκεί το εργοστάσιο της σοκολάτας.
Φέρνει από την Ελβετία την καλύτερη γκαζομηχανή και από την Γαλλία τα πιο σύγχρονα μηχανήματα σοκολατοποιΐας.
Κάθε χρόνο ταξιδεύει στην Γαλλία και την Ελβετία και φέρνει τεχνίτες, πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα .
Το 1900 μπαίνει και ο γιός του Αλέξανδρος στην δουλεία.
Μετά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και την Μ. Ασία .
Το Όνομα (Παυλίδης) έχει γίνει συνώνυμο με την σοκολάτα ,
Σήμερα η (Παυλίδης) πέρασε στην ιδιοκτησία της Ελβετικής JACOBS SUCHARD, Μαζί με της ΙΟΝ και τη Λουμίδης συγκεντρώνουν το 94% της συνολικής παραγωγής της χώρας, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 59% τα τελευταία 3 χρόνια.              
          
                                                                                    
  
                                   
                  
      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις