Βανίλια τι είναι ....

✯Η Βανίλια είναι αναρριχώμενο φυτό ένα είδος ορχιδέας που ευδοκιμεί σε υγρό και τροπικό περιβάλλον,

Οι φρέσκοι καρποί της Βανίλιας δεν έχουν άρωμα και γεύση, χρειάζεται μία συγκεκριμένη επεξεργασία για να αναδειχτούν τα αρώματα και ή γεύσεις τους.

Η Βανίλια περνάει από διαδικασία ξηράνσεις σε φούρνους για να αποβάλλει την υγρασία που έχει.

✯Η Ιστορία της Βανίλια αρχίζει στο Μεξικό από τους Ινδιάνους Totonaca  οι οποίοι το θεωρούσαν δώρο από τους θεούς, Αργότερα πέρασε στους Αζτέκους όταν υποτάξαν τους Totonaca, Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που συνδύασαν την σοκολάτα με την Βανίλια δημιουργώντας το ποτό των θεών.

Το 1519 ο Ισπανός εξερευνητής Hernando Cortes έφερε από το Μεξικό στην Ευρώπη το ποτό των θεών, όπου το καταναλώνανε μόνο οι πλούσιοι.
Δεν κατανάλωναν μόνη της τη Βανίλια αλλά συνδυαστικά με το κακάο μέχρι που το 1602 ο φαρμακοποιός της Βασίλισσας διαπίστωσε ότι η βανίλια έχει εξαιρετική γεύση και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να μπερδευτεί με άλλες γεύσεις.

Από την Ευρώπη η Βανίλια μεταφέρθηκε στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού και στα μέσα του 19ου αιώνα στην Γαλλική νήσο Ρεϋνιόν ο Edmnd Albius επινόησε τη μέθοδο της τεχνητής επικονίασης, Σύντομα το νησί Ρεϋνιόν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βανίλιας παγκοσμίως η μέθοδος της τεχνητής επικονίασης εφαρμόσθηκε και σε άλλες περιοχές

Στα τέλη του 19ου αιώνα τα 4/5 της Εισαγόμενης Βανίλιας στην Ευρώπη προερχόταν από της Γαλλικές αποικίες στο Νότιο Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.

Στης αρχές του 20ου αιώνα η Μαδαγασκάρη έγινε η βασίλισσα στην παραγωγή της Βανίλιας ξεπερνώντας ακόμα και την πατρίδα της Βανίλιας το Μεξικό

Σήμερα η Βανίλια παράγετε στην Μαδαγασκάρη, Ουγκάντα, Μαλάουι, Κένυα, Ζιμπάμπουε, Κίνα, Τουρκία, Ινδονησία, Μεξικό, Νησιά Τόνγκα του Ειρηνικού Ωκεανού, Νησιά του Ινδικού Ωκεανού.                
              

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις