Τσουρέκι

ΥΛΙΚΑ 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ 
75gr. Αλεύρι για τσουρέκια
40gr. Μαγιά νωπή
60gr. Νερό χλιαρό

  50gr. Βούτυρο
150gr. Ζάχαρη
100gr. Αβγά
  50gr. Γάλα
    1gr. Μαστίχα τριμμένη με 5gr.ζάχαρη
    4gr. Μαχλέπι τριμμένο
    1     Ξύσμα πορτοκάλι
    2     Δόσης Βανίλια
    2gr. Αλάτι 
430gr. Αλεύρι για τσουρέκια
  50gr. Βούτυρο λιωμένο χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Βάζουμε στο κάδο του μίξερ με τον γάντζο την νωπή μαγιά που την έχουμε διάλυση με το χλιαρό νερό, και το αλεύρι, δουλεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά .
Αφήνουμε να διογκωθεί το προζύμι για περίπου 40 λεπτά.
Παράλληλα με το προζύμι, βάζομε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο την ζάχαρη τα αβγά το γάλα την μαστίχα το μαχλέπι το ξύσμα από το πορτοκάλι το αλάτι και την βανίλια σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να είναι το μίγμα χλιαρό και καλά ομογενοποιημένο.
Βάζουμε το προζύμι και το μίγμα από την κατσαρόλα στον κάδο του μίξερ με το γάντζο, αρχικά τα χτυπάμε σε χαμήλη ταχύτητα και στην συνεχεία στην γρήγορη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα 2 μίγματα μεταξύ τους.
Προσθέτουμε και το αλεύρι στον κάδο χτυπώντας στην πρώτη ταχύτητα για 2 λεπτά και μετά ανεβάζουμε στην στην δεύτερη μέχρι να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους.
Προσθέτουμε και το λιωμένο χλιαρό βούτυρο στον κάδο του μίξερ λίγο - λίγο μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική ( να καρδάρι ) και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου .
Η ζύμη του τσουρεκιού όταν την αποσύρουμε από τον κάδο του μίξερ θα πρέπει να ξεκολλάει όλη μαζί αν κόβετε σε κομμάτια θέλει περισσότερο χτύπημα.
Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και την σκεπάζουμε με πετσέτα την αφήνουμε να ξεκούραστη και να διογκωθεί για περίπου 50 λεπτά.
Όταν διπλασιάσει τον όγκο της, την πατάμε με τα χεριά και ζυμώνουμε την γυρίζουμε από την άλλη μεριά ξανασκεπάζουμε με την πετσέτα.
Αφού ξανά διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη την αποσύρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο.
Πλάθουμε σε κοτσίδες της βάζουμε σε ταψί με απόσταση μεταξύ τους, της αφήνουμε για 35 λεπτά να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
Αλείφουμε με προσοχή αβγό αραιωμένο με νερό πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλου ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150⸰C για 50 λεπτά ανάλογος και τον φούρνο.
Δεν πρέπει να ανοίξουμε τον φούρνο για 35 λεπτά για τη  θα πέσει η ζύμη.

                 
                            


        

Δημοφιλείς αναρτήσεις